Veelgestelde vragen

Wanneer zit iemand in de schulden en hoe is die situatie ontstaan?

Er zijn 2 mogelijke oorzaken: u bent niet meer de baas over het geld, want: A: er overkomt u iets buiten uw schuld: werkeloosheid, ziekte onverwachte gezinsuitbreiding EN daarnaast hebt u bijvoorbeeld een huis met lasten gebaseerd op 2 inkomens B: u heeft uw uitgaven niet in de hand vanwege te gemakkelijk en te duur afgesloten leningen

Is iemand die in de schulden zit, zelf altijd de oorzaak?

Nee, dat hoeft dus niet

Bieden sociaal maatschappelijke instanties onvoldoende soelaas?

Ze doen erg hun best maar bieden soms onvoldoende soelaas. Daarnaast zijn de wachttijden soms te lang en nemen alleen maar verder toe.Ondertussen lopen schulden verder op, terwijl er onvoldoende preventief wordt opgetreden. Ook schuldhebbers steken vaak hun kop in het zand; soms zijn ze te trots en durven ze niet toe te geven dat er problemen zijn. Soms zijn ze ook verlamd door angst; waardoor de post niet meer wordt geopend of nieuwe leningen worden afgesloten om andere af te lossen. Schulden lopen hierdoor alleen nog maar verder op.

Dit onderwerp is niet nieuw, neemt het aantal "schuldhebbers" dan toe, diept het zich uit, of is er iets anders aan de hand?

Schulden nemen toe, met name onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar en ouderen boven de 65: daarnaast onder de sociale middenklasse van de maatschappij.  

  • Onder jongeren is de gemiddelde waarde van een uitstaande rekening de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld door onbetaalde telefoonrekeningen, internetaankopen en snel toenemende onderwijskosten.
  • Bij ouderen zijn stijgende zorgkosten oorzaak van de oplopende schulden.
  • 1.000.000 Nederlanders vragen zich maandelijks af, hoe ze financieel het eind van de maand moeten halen?
  • Ruim 5.000.000 Nederlanders komen in problemen bij inkomensdaling.
  • 4 van de 10 gezinnen komt niet rond met het budget.
  • Drie op de vijf stellen ruziĆ«n geregeld over geld. Stellen hebben meer mot over geld dan over het huishouden of kinderen

(bron: schuldhulpmaatje.nl)